Індекс харчових відходів програми ООН з охорони навколишнього середовища показав, що 17% їжі, з магазинів, домашніх господарств та ресторанів йдуть безпосередньо у смітник.

Про це повідомляє BBC.

Близько 60% цих відходів викидають люди зі своїх будинків, а не ресторани чи інші заклади. Водночас під час пандемії у Великій Британії кількість побутових відходів скоротилася. Благодійний фонд сталого розвитку і партнерська організація ООН Wrap заявила, що люди стали ретельніше планувати свої покупки й харчування.

У доповіді ООН підкреслюється глобальна проблема, яка “набагато серйозніша, ніж передбачалося раніше”. Так, 923 мільйони тонн їжі, що викидається даремно щороку, могли б заповнити23 мільйони 40-тонних вантажівок, якими можна було б “облетіти Землю сім разів”.

Екологічне питання: Як старий одяг перетворюють на новий?

Раніше викидання харчів вважалося проблемою виключно багатих країн, оскільки споживачі купували більше, ніж могли з’їсти, однак дослідження продемонструвало, що тепер значні харчові відходи є всюди. Дані, що дозволяють розрізняти відходи їстівної їжі й її неїстівних частин, таких як кістки й раковини, були доступні лише для країн з високим рівнем доходів. В ООН зазначили, що країни з низьким рівнем доходів, ймовірно, витрачають набагато менше їстівної їжі.

ООН закликала країни взяти на себе зобов’язання по боротьбі з відходами й скоротити їх удвічі до 2030 року, оскільки зайві відходи також впливають стан біорізноманіття і забруднення світу. Крім того, надмірна їжа відповідальна за 8-10% викидів парникових газів. “Якби харчові відходи були країною, вона була б третім за величиною джерелом викидів парникових газів на планеті”, — підсумували автори дослідження.

Відео: European Food Banks Federation
Поділитися в соціальних мережах:

Залишити коментар: